DentAllFine » Fațete dentare

Fațete dentare

Un zâmbet autentic are puterea de a-ți transforma viața. La clinica noastră, experții aplică fațete dentare premium prin tehnici minim invazive, oferindu-ți încrederea de care ai nevoie.

Medici de elită – cel mai inalt nivel de recunoaștere medicală

ICOI Diplomate – ai garanția unui act medical excepțional

Ce sunt fațetele dentare?

Fațetele dentare sunt foițe subțiri din ceramică, porțelan sau materiale compozite, aplicate pe suprafața din față a dinților pentru a îmbunătăți aspectul acestora. 

Fațetele dentare pot corecta forma, poziția și culoarea dinților, oferind o soluție rapidă și minim invazivă pentru un zâmbet perfect. Acestea imită perfect smalțul natural și pot rezista chiar mai bine la pete, sunt durabile și-ți înfrumusețează zâmbetul. 

Când sunt recomandate fațetele dentare?

Când sunt recomandate fațetele dentare?

Fațetele dentare sunt recomandate persoanelor care doresc să îmbunătățească aspectul zâmbetului și să camufleze diverse imperfecțiuni, cum ar fi dinții ciobiți, spațiile dintre dinți (diastemă), petele care nu dispar prin albire dentară, dinții prea mici sau deformați. Totuși, acestea sunt potrivite doar pentru pacienții fără carii extinse, boli gingivale sau alte probleme dentare grave, care trebuie tratate în prealabil. Așadar, înainte de a amprenta digital dinții, ne vom asigura că sunt sănătoși, fără carii sau plombe vechi. De asemenea, fațetele nu sunt indicate pentru corectarea problemelor ortodontice majore sau în cazul pierderii semnificative de smalț. 

Programează-te la DentAllFine

  • medici experimentați (ICOI Diplomate – cel mai inalt nivel de recunoaștere)
  • putem trata cazuri complexe
  • planuri financiare cu plata în rate
0787.749.432
arată număr

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Tipuri de fațete dentare

Fațetele dentare sunt o soluție populară pentru îmbunătățirea zâmbetului, disponibile în diverse tipuri, fiecare având avantaje și caracteristici distincte. Cele mai comune sunt fațetele din porțelan și compozit, dar și zirconiu sau E-max. 

În funcție de modul de fixare, acestea se împart în fațete cu sau fără preparație, permanente sau detașabile. 

Fațete ceramice

Fațetele dentare din porțelan oferă cel mai natural aspect, datorită capacității lor de a masca petele cu ajutorul stratului opac și de a reflecta lumina într-un mod similar smalțului natural. Sunt foarte bine tolerate de țesutul gingival. 

Înaintea aplicării este necesară șlefuirea minim invazivă, între 0.3 și 0.5 mm din fața vizibilă a dintelui, pentru fixarea fațetelor ceramice prin adeziune chimică pe smalț. Tot fațete ceramice sunt și cele din ceramică integrală E-max, translucide, rezistente, cu un aspect natural. 

Fațete din E-max

Fațetele din E-max, aparținând brandului Ivoclar, oferă o estetică excelentă datorită translucidității lor, imitând natural smalțul dentar. Acestea au o adeziune foarte bună la suprafața dintelui și o biocompatibilitate ridicată, fiind bine tolerate de țesuturile orale. 

Fațetele din E-max permit schimbarea completă a aspectului dintelui, inclusiv din punct de vedere coloristic, și nu se pătează în timp. Rezistența lor este extrem de mare, deși nu ajunge la nivelul zirconiului, dar oferă o uzură similară cu cea a dinților naturali la contactul cu dinții opuși, menținând astfel confortul și funcționalitatea zâmbetului.

Fațete din compozit

Fațetele din compozit, realizate din rășină similară celei pentru obturații, sunt o opțiune accesibilă, rapidă și minim invazivă, aplicate rapid într-o singură vizită cu o minimă șlefuire sau fără șlefuire (no-prep). Pot fi reparate și lustruite fără dificultăți. Totuși, sunt mai susceptibile la uzură, îngălbenire, pierderea luciului și decolorare în timp. 

Fațete din zirconiu

Fațetele din zirconiu sunt un tip de fațete ceramice, realizate din oxid de zirconiu. Extrem de durabile și rezistente, oferă un aspect estetic alb imaculat, dar sunt mai opace. Se aplică doar cu preparație dentară și sunt preferate pentru dinții laterali, cei cu spații sau pete inestetice.

Fațete fără preparație (no prep)

Fațetele no-prep sunt fațete minim invazive care nu necesită șlefuirea dinților, fiind ideale pentru pacienții care doresc să păstreze structura naturală a dinților. Procedura este rapidă, fără anestezie și fără restaurări temporare, oferind o soluție estetică într-un timp scurt. 

Fațetele feldspatice sunt un exemplu de fațete no-prep, aplicate direct pe dinți fără modificări ale suprafeței. Totuși, acestea nu sunt potrivite pentru toți pacienții, mai ales în cazuri de pete severe sau aliniere necorespunzătoare, fiind ideale pentru probleme estetice minore și dinți sănătoși.

Prețul fațetelor dentare

Prețul fațetelor dentare variază în funcție de materialul utilizat, de expertiza medicului stomatolog și de tehnologia folosită. La clinica DentAllFine, oferim soluții personalizate pentru fiecare buget. 

De exemplu, fațetele din porțelan, recunoscute pentru aspectul lor natural și durabilitate, implică un proces de realizare mai complex, pe când fațetele din compozit sunt o opțiune accesibilă și rapidă, aplicate într-o singură vizită. Bineînțeles, costul fațetelor pentru toată gura va fi mai mare decât pentru acoperirea unei diasteme (strungărețe) sau a unei imperfecțiuni izolate.

Programează acum o consultație pentru a discuta opțiunile disponibile și a primi un plan de tratament adaptat nevoilor tale, pentru un zâmbet perfect!

Avantajele și dezavantajele fațetelor dentare

Avantajele și dezavantajele fațetelor dentare

Încă nu știi dacă fațetele dentare sunt o opțiune bună pentru a obține zâmbetul la care visezi? Iată o listă cu avantajele și dezavantajele fațetelor pentru dinți, însă îți recomandăm să faci o vizită în clinica DentAllFine pentru ca specialiștii noștri să evalueze starea actuală a danturii tale și să îți ofere cele mai potrivite soluții personalizate.

Ce avantaje au fațetele dentare?

  • Fațetele oferă zâmbetul dorit, cu dinți albi, strălucitori, fără tratamente ortodontice.
  • Procedura este scurtă și nedureroasă, iar materialele utilizate sunt biocompatibile, fiind ușor acceptate de corp.
  • Fațetele din porțelan sunt extrem de rezistente și nu se decolorează sau pătează de la cafea, tutun, fructe de pădure etc.
  • Fațetele no-prep sau compozit pot fi aplicate fără șlefuirea dinților, menținând integritatea dinților naturali.
  • Poți alege nuanța dorită pentru dinți, astfel încât să se potrivească perfect cu restul danturii și să creeze un zâmbet armonios.

Ce dezavantaje au fațetele dentare?

Odată aplicate, nu poți reveni la dinții naturali, chiar și în cazul fațetelor din compozit, teoretic reversibile. Acestea pot fi îndepărtate sau înlocuite, dar dinții nu vor mai fi exact ca înainte. 

Totuși, dacă fațetele din compozit se ciobesc, acestea pot fi reparate, spre deosebire de cele din porțelan, care necesită înlocuire completă.

 

Etapele tratamentului cu fațete dentare

Aplicarea fațetelor pe dinți se face în mai multe etape.

1

Consultația inițială și planificarea tratamentului

Medicul stomatolog evaluează dinții, discută cu pacientul despre rezultatele dorite și stabilește dacă fațetele sunt soluția potrivită. Medicul realizează fotografiile și radiografiile dentare pe baza cărora tehnicianul va face simularea digitală a noii danturi și pe cea fizică, modelată în ceară (wax-up). 

2

Testarea zâmbetului

După finalizarea modelului de ceară a noului zâmbet, medicul îl va amprenta pentru a face transferul în gura pacientului (mock-up). Acum pacientul și medicul decid dacă se vor aduce modificări pentru ca noua dantură să fie estetică și funcțională. Acestea se fac înainte de realizarea fațetelor finale.

3

Pregătirea dinților și montarea fațetelor provizorii

Se șlefuiește ușor smalțul dinților conform simulării făcute anterior și se iau amprente pentru fațetele finale. 

4

Demontarea restaurării provizorii și înlăturarea materialului

Înainte de aplicarea fațetelor finale, se îndepărtează restaurările temporare și se curăță materialul rămas de pe dinți.

5

Dezinfecția dinților

Se dezinfectează dinții pentru a asigura un mediu curat și pregătit pentru aplicarea fațetelor.

6

Verificarea restaurărilor finale

Fațetele finale sunt verificate pentru potrivire, culoare și poziție, asigurându-se că rezultatul este cel dorit.

7

Prepararea suprafeței dinților pentru atașarea fațetelor

Se aplică mai întâi un agent de gravare (atac acid) pe suprafața dinților pentru a crea o textură adecvată care să faciliteze adeziunea fațetelor, apoi un adeziv special. Adezivul se întărește cu ajutorul fotopolimerizării. Se aplică un strat subțire de rășină de lipire pe fațete pentru a asigura o legătură puternică între fațete și dinți.

8

Atașarea fațetelor

Fațetele sunt aplicate cu atenție pe fiecare dinte, menținând poziția corectă fără a le deplasa. Se îndepărtează apoi excesul de ciment și se verifică poziția fațetelor pentru a asigura o fixare optimă. Urmează încă o serie de fotopolimerizare și curățare. 

9

Proceduri de finisare și lustruire

La final, fațetele sunt finisate și lustruite pentru a obține un aspect perfect și un zâmbet impecabil.

Ce sunt fațetele dentare provizorii?

Fațetele provizorii sunt restaurări temporare din compozit sau alte materiale ușoare, aplicate pe dinți pentru a proteja suprafața șlefuită după pregătirea dinților și pentru a oferi pacientului o previzualizare a viitorului zâmbet. Acestea sunt utilizate în perioada în care fațetele finale sunt realizate în laborator și permit pacientului să facă un „test drive” cu noii dinți, se obișnuiască cu forma și aspectul acestora.

În cât timp putem aplica fațetele dentare?

Procesul implică, de obicei, trei vizite la stomatolog: o consultație inițială pentru evaluare și planificare, pregătirea dinților și montarea fațetelor provizorii, urmată de o a treia vizită pentru aplicarea fațetelor finale. 

 

Durata procedurii poate varia, așadar, în funcție de disponibilitatea laboratorului dentar și a pacientului și de complexitatea tratamentului, putând ajunge până la cel mult 2-3 săptămâni. 

Durata și rezistența fațetelor dentare

Durata și rezistența fațetelor dentare

Fațetele din porțelan și cele din zirconiu (tot o ceramică) sunt cele mai rezistente și pot dura până la 10, 15 sau chiar 20 de ani, cu o îngrijire corectă și atentă. Fațetele din compozit vor trebui înlocuite, de obicei, o dată la câțiva ani.

Igiena orală și alimentația după fațetele dentare

După aplicarea fațetelor dentare, este important să ai o igienă orală riguroasă și să fii atent la alimentație. 

Imediat după procedură, consumă doar alimente moi și evită-le pe cele dure sau care necesită mușcături intense. După câteva zile, poți reveni la o alimentație normală, deoarece fațetele sunt rezistente și nu se pătează de la cafea, vin roșu sau ceai.

Pentru a proteja fațetele, taie alimentele tari în bucăți mici și corectează bruxismul dacă este cazul. Igiena dentară zilnică include periajul de două ori pe zi cu o periuță moale, folosirea aței dentare și apei de gură. Nu uita de vizitele stomatologice la fiecare 6 luni pentru verificări și igienizări profesionale.

Când nu sunt recomandate fațetele dentare: contraindicații

Fațetele dentare nu reprezintă o opțiune adecvată pentru toată lumea, de aceea consultul stomatologic inițial este absolut necesar pentru a determina dacă acest tratament este potrivit pentru tine.

1

Anomalii dentare

Fațetele pot corecta doar deviații ușoare de poziție a dinților, dar nu sunt potrivite pentru anomalii severe, care necesită tratament ortodontic.

2

Carii și plombe mari

Dinții cu carii extinse sau plombe de mari dimensiuni nu sunt buni candidați pentru fațete, deoarece structura dintelui nu poate susține corect fațeta.

3

Dinți cu ocluzie margine la margine

Această poziționare afectează stabilitatea și rezistența fațetelor, riscând fisurarea acestora.

4

Bruxism avansat

Scrâșnitul sever din dinți poate toci dinții și deteriora rapid fațetele dentare.

5

Lucrări protetice existente

Fațetele dentare se pot aplica doar pe dinții naturali, astfel că pacienții cu coroane sau alte lucrări protetice nu pot beneficia de acest tip de tratament.

Întrebări frecvente

Ce fac dacă mă răzgândesc și vreau să dau jos fațetele?

Dacă te răzgândești și dorești să îndepărtezi fațetele dentare, este important să știi că procedura nu este reversibilă în cazul fațetelor ceramice. Acestea necesită șlefuirea smalțului dentar pentru a fi aplicate, ceea ce înseamnă că dinții naturali nu pot reveni la starea inițială. După îndepărtare, fațetele vor trebui înlocuite cu altele noi sau cu coroane dentare. 

În cazul fațetelor no-prep sau din compozit, care necesită mai puțină șlefuire a dinților sau chair deloc, îndepărtarea este mai ușoară, dar dinții nu vor fi exact la fel ca înainte de fațetare. Poate fi nevoie de o restaurare pentru a proteja smalțul dentar expus. Discută cu medicul tău despre opțiunile disponibile. 

Se pot aplica fațete dentare pe dinți strâmbi?

Dacă dinții prezintă o deviere severă nu vor putea fi fațetați. În acest caz va fi necesar un tratament ortodontic, precum aparatul dentar, pentru a corecta poziționarea dinților și a asigura o bază stabilă pentru fațete.

Care sunt cele mai bune fațete dentare?

Cele mai bune fațete dentare variază în funcție de nevoile fiecărui pacient și de recomandările medicului stomatolog. 

Fațetele din porțelan sunt populare pentru aspectul lor natural, rezistența la pete și durabilitate, putând rezista între 10 și 20 de ani sau chiar mai mult, cu o îngrijire adecvată.

Fațetele E-max sunt translucide, foarte estetice și oferă o rezistență excelentă, fiind potrivite pentru cei care doresc o variantă mai subțire, dar durabilă. 

Fațetele din zirconiu sunt extrem de rezistente și potrivite pentru dinții din spate sau pentru pacienții cu bruxism, însă au un aspect mai opac. 

Fațetele din compozit sunt mai accesibile și se aplică rapid, dar au o durabilitate mai mică și necesită înlocuire periodică. 

Alegerea depinde de preferințe, buget și condiția danturii, fiind importantă o evaluare stomatologică pentru cea mai bună decizie.

Fațetele dentare pot cădea?

Foarte rar, în special în cazurile unor aplicări necorespunzătore sau a unei întrețineri defectuoase, fațetele dentare pot cădea. Este important să consulți rapid un medic stomatolog pentru reatașare sau înlocuire.

Aplicarea fațetelor pe dinți este dureroasă?

Aplicarea fațetelor pe dinți nu este dureroasă. Șlefuirea smalțului, dacă este necesară, se realizează sub anestezie locală pentru a evita orice disconfort. Este posibil să apară o ușoară sensibilitate la cald sau rece pentru câteva zile după aplicare, dar aceasta dispare de obicei rapid.

Pot apărea carii sub fațete?

Dacă igiena orală nu este corespunzătoare, pot apărea carii pe dinte, dar nu sub fațetă (cu condiția să nu existe niciun spațiu între dinte și fațetă). Se pot trata, însă, fără a afecta fațeta dentară. 

Cât de mult vor fi șlefuiți dinții înaintea aplicării fațetelor?

La aplicarea fațetelor, dinții vor fi șlefuiți doar superficial, îndepărtându-se o fâșie de smalț de sub 1 mm. Este esențial să se păstreze șlefuirea în stratul de smalț, deoarece adeziunea fațetelor este mai puternică pe smalț decât pe dentină, prevenind astfel infiltrațiile și asigurând durabilitatea acestora. Șlefuirea poate fi ghidată pentru a elimina orice eroare și a asigura o pregătire precisă a dinților.

De ce să ne alegi?

De ce să ne alegi?

Medicii noștri au o experiență de peste 15 ani în realizarea implanturilor dentare. Succesul celor peste 10.000 de implanturi dentare, implicând proceduri avansate de restaurare, realizate de fondatorul nostru, medicul Augustin Șerban, i-au adus cea mai înaltă distincție ICOI ( International Congress of Oral Implantologists ) și atestă nivelul său înalt de competență și expertiză în implantologie. 

Echipa DentAllFine utilizează echipamente de ultimă generație, tehnologii avansate și materiale de vârf în domeniul medicinei dentare, asigurând astfel că fiecare pacient beneficiază de tratamente moderne, sigure și eficiente. Alege DentAllFine pentru un implant dentar în București: vei primi îngrijiri de cea mai înaltă calitate și rezultate de durată pentru sănătatea și aspectul zâmbetului tău!